Tävling
Hur skaffar man tävlingslicens?
För att tävla måste man tillhöra en förening ansluten till Svenska Cykelförbundet och inneha tävlingslicens. Licensen söker och registrerar föreningen genom Idrottonline, en hemsida alla föreningar har tillgång till.
När registreringen skett skickas betalning till BG 309-1345 och då anger man licensnumret, vilket är samma som IdrottsId, så att betalningen kan härledas till rätt licens. En förening som registrerat flera licenser kan med fördel betala alla i samma betalning och ange alla licensnummer där eller i särskilt mail till kansli@scf.se
Vad krävs det för licens och intyg för att tävla utomlands?
Vid deltagande i internationella tävlingar krävs fysiska (utskrivna) licenser vilket inte krävs vid tävlingar inom landet, undantaget tävlingar som finns i UCI:s tävlingskalender där det åven inom landet krävs fysisk licens. Detta gäller såväl cyklister som funktionärer. Utskriven licens beställs på kansli@scf.se och kostar 100:- vilket betalas vid ansökan till BG 309-1345.
Vid deltagande i tävling utomlands måste även ett särskilt Utlandstillstånd finnas vilket söks på särskild blankett som hittas i Blankettsamlingen på hemsidan och kostar 100:- som betalas vid ansökan till BG 309-1345. Undantaget är den nordiska länderna där en överenskommelse finns att endast fysiska licenser krävs.
Tänk också på att kolla hur försäkringsskyddet fungerar vid utlandsvistelse.
Var kan vi köpa hyra eller köpa material till arrangemanget?
Nummerlappar
Ett bra sätt att göra ryggnummerlappar själv av god hållbar kvalité är att köpa en vit plastfilm i A4-format och trycka själv i laserskrivaren. Ni kan då själva göra designen med reklam osv. För att få maximal hållfasthet bör hålslag göras för säkerhetsnålarna.
Plastfilmen finns bla hos ScanAV www.scanav.se 08-798 77 90 art.nr: 2400 samt hos Lyreco art.nr: 1980616 och ligger i kart med 100 ark. Priset blir konkurrenskraftigt i synnerhet om man beaktar att man ej behöver överbeställa till de som ej kommer.
Ryggnummerlappar av engångstyp kan köpas från Nummerlappsfabriken, Årjäng 0573-77 01 22 eller 070-524 17 06. Fax 0573-77 01 10.
Säkerhetsnålar
Det kan vara svårt att hitta säkerhetsnålar i större förpackningar i vanliga butiker. I webbutiken Hos Letro Sport finns en förpackning med 1700 nålar till bra pris. Direktlänk dit: http://www.letro.se/default.asp?prodid=18724
Pilar
S k Enduropilar kan köpas hos Svedlund Färg & Måleri i Skultuna. Håkan nås på hakan.svedlund@telia.com 070-645 57 74.
Målkamera
En videokamera för målbedömning ska ha snabba slutartider (1/10000 sek.) och vara ljuskänslig. En kamera med dessa prestanda och systemet Hi8 med ingen eller frånkopplingsbar "antiskakfunktion" finns bla från Sony. Priset på lämplig kamera ligger mellan 10-15.000:-. För ungefär samma pris får man även en digital kamera som tillsammans med ett videoredigeringsprogram fungerar utmärkt som målkamera. Problem som uppstår med video är att vidvinkeln normalt är snål. Därför är ramnummerlappar att föredra på linjelopp, då kan kameran ställas i ramhöjd på mållinjen.
IP Skogen
De flesta kommuner har en utrustning som kallas "Idrottsplats Skogen", det är en ambulerande tävlingsarena med varierande innehåll. Denna utrustning brukar kunna hyras till förmånliga priser för föreningar.
Högtaleri
Det finns olika sätt att hantera detta. Lokalt på orten finns förmodligen någon "expert" på detta område som har detta som hobby eller arbetar med det professionellt. Försök hitta denna person som dessutom kan göra detta billigt.
Västmanlands CF har en högtalerianläggning som fungerar riktigt bra.
Lars Brasar i Dalarna, Leksand är också en mycket bra entreprenör med en anläggning som lämpar sig även för större evenemang, han är dessutom bra som speaker och har erfarenhet från olika sporter. Brasar nås på 0247-333 63, 070-563 33 63.
Anpassa högtaleriet till vilken sorts tävling ni arrangerar, hur målområdet ser ut, vilken kategori av tävling det är mm.
Hyra material av Svenska Cykelförbundet
SCF har sambandsutrustning för exempelvis kommissarier m m. Skicka ett mejl till kansli@scf.se om ni är intresserade av att boka material hos SCF. Detta bör göras så tidigt som möjligt eftersom vi tillämpar principen "först till kvarn…". SM-arrangörer och Cup-arrangörer har förtur fram till två månader före tävling, när bokningar kolliderar. Övrigt material bokas direkt med depåansvarige.
1 | Målbil med 200 m säkerhetsstaket | 2 000:- | inkl p 3, 4. Bokas i Västerås enlig ovan. |
2 | Sekretariatsbil | 2 000:- | Bokas hos CK U6 |
3 | Målportal | 1 000:- | Bokas hos landsdelsdepån. |
4 | Västar för säkerhetsvakter (normalt 50 st), | Bokas hos landsdelsdepån. | |
5 | Servicehjul för Cup-arrangörer | 250:-/par | exkl förbrukningsmatr. Bokas hos SCF. |
6 | Målkamera (kräver godkänd skötare) | 1 200:- | Bokas hos SCF. |
7 | Tidtagarutrustning Emit RTR2 (målklocka) | 500:- | Bokas hos SCF. |
8 | Startklocka med nedräkning och pipsignal | 300:- | Bokas hos SCF. |
Alla priser exkl frakt och transportkostnader.
Hur kan vi marknadsföra ett arrangemang?
· Lokal-TV
· Lokalradio
· Lokal- och rikspress
· Annonsblad
· Reklamradio (ex. Megapol, betalas av sponsorer)
· Media som sponsorer
· Kommuninformation
· Skyltning
Förslag
Nr 1
1. Skapa en positiv relation med din tidning/radio. Ett tips är att bjuda in till en pressträff innan säsongen startar. Skriv en pressinbjudan till medierna på din ort. Berätta om cykel och utvecklingen. Säg några väl valda ord om Bernt Johanssons framgångar - han sitter djupt i varenda hjärta hos landets sportskrivare. Visa hur en cykel fungerar. Låt gärna journalisten/erna få chans att prova på någon typ av cykel tillsammans med någon av era bättre cyklister. Försök få journalistklubben på orten att förlägga ett möte hos er. Det är viktigt att Ni bjuder på en nyhet så att ”gästerna” inte går hem tomhänta. Berätta om klubbens tävling - blir det cuptävling så är det en bra lokal nyhet.
2. Givetvis bjuder Ni på fika/mat.
3. Det är vikigt med fortlöpande kontakter. Ett bra sätt är att utnämna en amssmediaansvarig i klubben. Det ska vara en person med positiv utstrålning. Hon/han börjar med att skicka ett tävlingsprogram innan säsongen startar. När det är dags för tävlingar ringer man upp sportredaktionen i början på veckan och får då med tävlingen i den kommande helgplaneringen. Klubbens ”presschef” erbjuder att fixa resultaten så tidigt som möjligt på söndagen. Lämna gärna en egenproducerad text - det uppskattas av många landsortstidningar. Ring gärna lokalradion om det har varit stora framgångar.
4. Så är det dags för den egna tävlingen. Ordna en ny pressträff onsdag - fredag innan tävlingen. Lämna klockslag, lämpliga platser för fotografering. ”Presschefen” ordnar med kaffe, fixar skjuts ut på banan, ger snabb resultatservice. Ordnar fram lämpliga intervjuobjekt - om så behövs.
5. När det gäller TV så kan man ringa och tipsa om klubbens kommande arrangemang. Men det bör vara CUP eller RM/SM-nivå. Serva med fakta om ställningen i cupen. Tänk återigen på Bernts attraktionsvärde. Tipsa om ett reportage om något nytt inom sporten.
6. Undvik konfliktssituationer. Trycket mot sportredaktionerna är tufft. Urvalet blir koncentrerat och det kan hända att dina resultat försvinner under natten. Ring på måndag och puffa på: ”Vill du vara bussig och ta in resultaten som inte kom med ”.
7. Naturligtvis är det svårare att ”handska” med medierna i storstäderna. Men hos DN, Svenskan, Arbetet, GP och Aftonbladet finns det många cykelintresserade journalister som ännu inte har fått upp ögonen för MTB. Med sportens frammarsch, sändningar på Eurosport t.ex., med dessa sändningar har också intresset ökat. Journalister på storstadstidningar har en benägenhet att följa John. Det gäller att börja någonstans. Utnyttja affischnamnens dragningskraft.
8. Slutklämmen blir: A och O är bra relationer med media.
Nr 2
Reklamradio
Köp in ett antal ”spottar” veckan före tävling. Där för ni fram det budskap ni vill ha ut från föreningen. Kostnaden för inslagen delar ni sedan på lämpligt antal företag som marknadsförs som medsponsorer i inslagen. För företagen är det här billig och bra reklam samtidigt som klubben och arrangemanget marknadsförs.
Nr 3
Det är förstås många saker man måste tänka på när tävling arrangeras. Marknadsföring är en del av det hela. Denna post är en tung bit där man bör tänka sig för noga vad man vill ha ut av tävlingen. Vilken marknadsföring skall man ha. Massmedial, publik, rekryteringsinriktad eller annan. Ska man kanske ha alla delar?
Det undertecknad tänkte kort gå in på är den publika marknadsföringen och för de deltagande.
· Alldeles för ofta har publik och deltagande svårt att hitta till tävlingarna. Skyltning till tävling är på många håll alldeles för dålig. Detta är förstås en marknadsföring som är viktig, inte minst för framtida arrangemang. Börja redan på de stora infarterna på er ort. Fortsätt strategiskt hela vägen fram. Det behöver förstås inte vara några dyra skyltar som sätts upp, men detta är givetvis en mycket bra exponeringsmöjlighet för företag. Det är troligt att få en sponsor till dessa skyltar som eventuellt får en liten proffsigare design.
· Försäljning av förtäring, dryck, fika mm. Sälj billigt men ändå med förtjänst. Be exempelvis föräldrar i föreningen ”sponsra” med varsin sockerkaka eller en påse bullar. Sälj saft istället för läskedryck vilket blir billigare och ger en bättre förtjänst. Självklart kan man också försöka få sponsring till försäljningstältet. Det viktiga är dock att det är billigt samtidigt som man inte ska ”skänka” iväg det som finns att erbjuda.
· Visa cyklister (alla) och ledare samt publik att de är välkomna. Ta emot de med positivitet. Visa de att de är viktiga för att arrangemanget skall bli bra. Utan deras närvaro blir det förstås ingen tävling. Positivitet sprider förstås positivitet och hela arrangemanet blir då roligare. Ha exempelvis några funktionärer som är väl insatta i det mesta och ge dessa exempelvis ett band med texten ”Information” att dra på sig snett över kroppen. Be sedan speakern informera om att dessa finns. Detta skulle underlätta arbetet för alla andra samtidigt som man ger de gästande en bra service.
· Ha i möjligaste mån exempelvis ”Baja-Major” vid målområdet. Det är ofta förekommande att folk frågar efter sådana. Det kostar dock lite. Detta är en bra service.
Detta var bara några förslag för att marknadsföra tävlingen gentemot publik, cyklister och ledare och få de att känna att ”jag vill återkomma hit nästa år”.
Hur marknadsför vi för att få publik?
· Lätt att hitta till tävlingen
· Servering
· Toaletter
· Tävlingar där cyklisterna återkommer flera ggr/varv
· Nybörjartävlingar
· Segrartips
· Trialuppvisning
· Underhållning (konsert, stand up komedi mm)
· Storbildsteve
· Speakerrapporter, förvarningar
· Lägga tävlingar där folk finns
Förslag
Nr 1
Undertecknad känner att anledningen till att många åskådarplatser står tomma på cykeltävingar idag beror på den magra information som ges allmänheten.
Annonsera i tidningar är dyrt men många gånger kraftfullt. Kanske kan den eventuella sponsorn ta kostnaden.
Affischering på stan är väldigt viktigt och effektivt. Samla ledare, aktiva och föräldrar två till tre veckor före arrangemanget. Hjälps åt att tillverka affischer som idag går att göra proffsiga med en enkel PC. Gå sedan ut på den lokala orten och be om att få sätta upp denna i butiker och på anslagstavlor.
Föreningens ungdomar kan också informera om arrangemanget i respektive skola på exempelvis någon skolsamling eller kanske bara i klassen.
Informera lokalpressen om vad som händer och försök få de att skriva en artikel om själva arrangemanget, gärna några dagar före då läsarna eventuellt behöver lite framförhållning. Ring gärna lokala radiostationen och erbjud att Ni kan komma och berätta om vad som komma skall direkt i radio.
Det finns mängder med olika sätt att informera den lokala befolkningen om att ett arrangemang är på gång. Så långt kommet kommer eventuellt det viktigaste av allt. Pilning till tävlingsplatsen. Detta är mycket bristfälligt på väldigt många orter och det gäller förstås inte enbart till cykeltävlingar. Detta är en service man måste satsa hårt på. Hur mycket man än annonserar så kommer inte folk om de inte vet var arrangemanget äger rum.
Nr 2
För att öka rekryteringen av både aktiva och ledare grundar sig i att vi bör göra cykelsporten, alla discipliner, blir mer attraktiv. Om statusen på cykelsporten ökas får man följdeffekter i form av fler aktiva, flera ledare och fler sponsorer.
Nedan följer ett antal förslag på hur vi gemensamt kan öka attraktionskraften för sporten, både vad gäller aktiva, ledare och framförallt våra sponsorer.
1. Fler regionala/lokala tävlingar i alla klasser. Då landets geografi ser ut som den gör med långa avstånd, bör vi arrangera fler tävlingar på "nära håll". Det kostar, både för klubbarna och cyklisterna, att flänga runt större delen av Sverige för att kunna tävla. Gör regionala/lokala cuper, både totalt för respektive disciplin, samt även för ex vis tempo, linje, cross country, downhill. De bästa ur varje cup går sedan vidare till Svenska Cupen.
2. Regionala etapplopp, både landsväg och MTB, med start och mål på centrala platser i städerna. Se även punkt 4.
3. Skapa regionala team från respektive region. Dessa kan tävla både nationellt i större tävlingar samt internationellt. Detta kan vara en stor sporre för de aktiva att ta en plats i ex vis "SvealandsLaget" och få komma ut och tävla med andra cyklister. Titta bara vilken status det är att vara med i TV-pucken för hockeyspelare.
4. Fler GP-lopp inne i städer för att göra sporten mer publik- och sponsorvänlig. Samarrangemang mellan flera klubbar och ev. distrikt.
5. Bearbeta massmedia från alla håll! Det gäller både från förbundets sida såväl som från distrikten och klubbarnas sida. Vi måste ligga på för att få in resultatlistor, reportage mm i press, radio och TV.
6. Om vi ökar attraktionsnivån för de aktiva och nyrekryterar cyklister till klubbarna ska vi ligga på föräldrar och även "gamla" cyklister för att fungera som ledare och funktionärer. Chansen är större om vi kan öka antalet aktiva.
Vilken utväxling gäller för ungdomar?
I grenen landsväg är det begränsade utväxlingar t o m juniorklassen. Det innebär visst antal kuggar på största klingan fram resp minsta bak.
För Dam- och Herrjunior får cykeln rulla maximalt 7,93 m på ett pedalvarv.
För Ungdom 15-16 år gäller motsvarande 7,17 m och för Ungdom 10-14 år 6,69 m.
För övriga klasser och grenar är det fritt.
Tabell som visar olika kombinationer att kuggar fram resp bak för dessa utväxlingar finns i Tävlingsreglerna Del 2, §3 2.2.023