Headerbild

FAQ

Här listas vanliga frågor och svar vi i ofta får på telefon och mail.

Antidoping

Behöver jag dispens för mitt läkemedel?

Du kan själv med vägledning kontrollera detta, det skiljer sig beroende på vilken nivå Du utövar idrotten.

Kontollera själv HÄR



(Ny) Förening

Vad ska man tänka på när man bildar en ny förening och hur ansöker man?

Anvisning för inträde av ny förening

En förening ansluts inte direkt till RF utan ansöker om medlemskap i ett eller flera av RF:s medlemsförbund, specialidrottsförbund (SF). I vårt fall är det Svenska Cykelförbundet (SCF).

Varför bilda en förening?
En idrottsförening är - vilket framgår av namnet - en samling (en förening) människor som i organiserad form bedriver idrottslig verksamhet. Självklart kan idrott bedrivas utan att en förening måste bildas. Det kan vara i en mer eller mindre tillfällig grupp eller inom ramen för en redan befintlig organisation. Många gånger uppkommer dock en önskan att bilda en helt ny idrottsförening. Man bör då tänka på att bildandet innebär ett ansvarsåtagande. Det uppkommer både ett administrativt och ett organisatoriskt ansvarsfullt åtagande som många gånger kan kännas både tråkigt och arbetsamt.

Tänk därför först noga igenom varför ni önskar bilda en idrottsförening.

Även om föreningsarbetet ibland uppfattas administrativt betungande kan å andra sidan bildandet av en förening vara början till en både idrottsligt och socialt sett mycket rolig och givande verksamhet. Att idrottsföreningen är en av de enklaste juridiska samverkansformerna att bilda gör inte saken sämre. Om ett antal personer samlas och fattar beslut om att bilda en idrottsförening, så kan man på några minuter skapa en juridisk accepterad samverkansform, utan inblandning av myndigheter eller andra byråkratiska mekanismer. Det är så enkelt att man kan undra över varför det inte är förbjudet.

Juridisk person
Att idrottsföreningen blir en juridisk person - en ideell förening - torde vara en av de främsta anledningarna till bildandet. En juridisk person kan äga tillgångar och ha skulder, den kan vara part i avtal och kan uppträda som part inför domstol och myndigheter. En juridisk person kan försättas i konkurs. Enligt gällande huvudregel är det den juridiska personen som med sina tillgångar svarar för de förbindelser som uppkommer i föreningen. Enskilda medlemmar går i princip alltid fria från personligt betalningsansvar, och föreningens företrädare blir ansvariga i princip enbart om de inte följer vad som ankommer på dem att göra.

Det är under dessa förhållanden av yttersta vikt att föreningsmedlemmarna i allmänhet och föreningens företrädare i synnerhet har grundläggande föreningsrättsliga kunskaper.

Innan en idrottsförening bildas bör därför elementära föreningskunskaper inhämtas!

Hur många måste man vara?
Något minsta antal personer som måste vara med vid bildandet av en förening finns inte fastlagt. För bildandet av en ekonomisk förening räcker det med tre personer, varför det kan antas att tre personer också är tillräckligt för bildandet av en ideell förening.

Vad krävs för att bilda en ideell förening?
I korthet krävs enbart att ett antal personer (för säkerhets skull minst tre) bestämmer sig för att bilda en förening genom att anta stadgar (av någorlunda fullständighet), att utse en styrelse samt att anta ett namn/firma för föreningen.

Som underlag för idrottsföreningarnas egna stadgar har Riksidrottsförbundet tagit fram "Normalstadgar för idrottsförening". Normalstadgarna ska i första hand ses som ett hjälpmedel för föreningarna, men de innehåller också vissa åligganden som föreningar som önskar ansluta sig till RF måste acceptera. De senare paragraferna finns även intagna i 8 kap RF:s stadgar.

Hur går man till väga?
Lämpligaste tillvägagångssättet är att kalla ihop intresserade till ett möte inför vilket man annonserar att föreningen ska bildas. Kallelsen utfärdas av de/dem som har tagit initiativet till bildandet. Alla intresserade skall ha möjlighet att komma till mötet. I princip får man inte stänga ute någon från att komma.

Vid bildandemötet bör närvaroförteckning upprättas. Denna kan också användas som röstlängd i de fall omröstning begärs. Initiativtagarna sköter normalt denna procedur fram tills dess att mötet har valt mötesfunktionärer (dvs mötesordförande, sekreterare och justeringsmän/rösträknare).

Vill man vara förberedd inför bildandemötet kan initiativtagarna i förväg dela ut förslag till föredragningslista och ev även ett förslag till stadgar. Mötesordföranden har härefter till uppgift att lotsa deltagarna genom föredragningslistans punkter som bör vara minst följande:

Fastställande av närvaroförteckning/röstlängd (läggs som bilaga till protokollet)
Val av mötesordförande
Val av protokollsekreterare
Val av två justeringsmän tillika rösträknare
Fastställande av föredragningslista för mötet
Fråga om bildande av föreningen (ska den bildas ja eller nej)
Fastställande av stadgar för föreningen
Fastställande av namn på föreningen
Val av interimsstyrelse (ordf samt x antal ledamöter) för tiden fram till och med det första ordinarie årsmötet
När mötet har avverkat samtliga punkter på föredragningslistan är föreningen bildad. För att man skall vara säker på att det har gått rätt till är det viktigt att ett protokoll upprättas. Av protokollet skall framgå vilka som varit närvarande samt vilka beslut som har fattats. Närvarolista och stadgar bör biläggas originalprotokollet. Självklart skall det av protokollet också klart framgå vilka som har valts att ingå i föreningens styrelse.

Det blir nu interimsstyrelsen som tar ansvaret för skötseln av föreningen. Initiativtagarna har - i denna egenskap - inte längre någon uppgift.

Vem kan man vända sig till?
För att få hjälp och råd vid bildandet kan man med fördel vända sig till RF:s distriktsidrottsförbund (DF) runt om i landet. Det kan även vara lämpligt att ta kontakt med det specialidrottsförbund (SF) som man avser att söka medlemskap i.

För att den idrottsliga verksamheten skall komma igång krävs ofta en kontakt med kommunens fritidsförvaltning eller motsvarande. Det kan gälla frågor om lokalupplåtelse, bidrag m.m. Även inför dessa kontakter kan ett samtal med DF vara av nytta.

Behöver föreningen registreras?
En ideell förening behöver inte registreras. Den behöver inte heller ha organisationsnummer. Det enda den måste ha är i princip stadgar, styrelse och ett urskiljbart namn.

Om man av en eller annan anledning önskar ett organisationsnummer går det bra att få detta genom att vända sig till lokala skattemyndigheten. Myndigheten kräver in stadgar och utdrag ur protokoll som bl a anger vilka som är firmatecknare. Är föreningen skattskyldig eller har man anställda eller uppdragstagare för vilka man erlägger avgifter och drar skatt, erhålls automatiskt organisationsnummer.

Om föreningen ansöker om och får medlemskap i förbund inom RF tilldelas föreningen ett idrottsinternt föreningsnummer som är unikt för föreningen inom RF. Föreningsnummret som är fyr- eller femsiffrigt skall användas i kontakter inom idrottsrörelsen.

Måste föreningen vara ansluten till RF?
En idrottsförening behöver inte vara ansluten till RF. Det har dock visat sig att ett flertal indirekta fördelar finns om medlemskap i förbund inom RF finns. Många kommuner har det som villkor för sin bidragsgivning m m.

Vad kostar det - hur/var får man bidrag?
Medlemsavgiften bestäms av varje enskilt SF och kan därför variera både i storlek och beräkningssätt. RF har ingen medlemsavgift. Föreningar anslutna inom RF har rätt till det statliga lokala aktivitetstödet. Information om detta erhålls av DF. I övrigt utgår inga bidrag från centrala medel, utan den stora bidragsgivaren till det lokala föreningslivet är kommunen. Information om de kommunala bidragen erhålls från DF eller direkt från kommunen.

ANSÖKNINGSBLANKETT 
Insändes till: Svenska Cykelförbundet, Idrottens hus 114 73 Stockholm



Vad kan man göra för att vårda befintliga medlemmar?

Förslag

Nr 1
Ungefär tre gånger om året samlar vi ihop alla ungdomar, ledare och föräldrar och gör någonting tillsammans. Exempelvis 5-kamp ute i skogen med efterföljande korvgrillning. Mycket uppskattat.
Ungdomar och ledare brukar vid årets sista tävling (som oftast är en serietävling i närheten) träffas efteråt på McDonalds och ha trevligt tillsammans.
Vi brukar också varje år bjuda ungdomarna, ledarna och veteranerna på ett endagsbesök på Forum i Köpenhamn för att titta på 6-dagars loppet.
I samband med ev utlandsläger brukar vi ha träffar både före och efter lägret.

 
Nr 2
Ungdomar
· Se till att vi har kunniga ledare/tränare
· Arrangera läger, både nära hemmet och lite längre bort
· Göra andra aktiviteter än cykel, t. ex. åka och bada, bo i koja, prova golf, åka rodel mm
· Göra aktiviteter under vintersäsongen t.ex. skotersafari, gemensamma skidutflykter (både som trivsel och träning)
· Ordna utbyte med andra idrotter
· Hjälpa till att arrangera samåkning

Funktionärer
· Bjuda på fika när de ställer upp
· Ordna funktionärströja
· Se till att ge allmän uppskattning, något så enkelt som att säga TACK!
· Bjuda till middag i klubbhuset
· Skriva ett tack i lokala tidningen efter stort arangemang eller i klubbtidningen

Ledare
· Se till at ge dem utbildning, satsa lite på dem
· Uppmuntra med ev resa till t. ex. NM, kanske som samarrangemang med SCF för alla föreningar
· Utforma en ”ge och ta princip” med klubben och aktiva så att de aktiva hjälper till och kanske får något i utbyte

Stödmedlemmar
· Ge information om klubaktiviteter, tävlingsresultat samt övrig verksamhet via klubbtidning
· Ge ett tack för att de ställer upp och hjälper oss med ekonomin

Föräldrar
· Få dem att känna sig aktiva och uppskattade
· Bjuda in till föräldraträff med jämna mellanrum
· Se till att det finns upggifter under tiden ungdomarna tränar. Kanske kan de hjälpa till att kuvertera brev o dyl.

Motionärer
· Skapa gemensamma träningar
· Aktivera märkestagning
· Göra permanenta träningsbanor som är lättillgängliga

Sponsorer
· Förklara betydelsen av att medlemmarna alltid åker i klubbtröjan med reklam
· Komma ihåg dem i olika sammanhang, t. ex. skicka julkort
· Vara dem behjälpliga vid mässor eller andra arrangemang de kan tänkas vilja ha hjälp med

Fd aktiva
· Utbilda dem till ledare

Vi anser att det är viktigt att i varje förening skapa en vi-känsla. Styrelsen och föreningens övriga medlemmar utgör ju tillsammans föreningen.
Vi vill finna bra former för att hela tiden utveckla föreningen och skapa en förståelse för varandras uppgifter. Om vi t. ex. ser till att alla kanske enligt ett rullande schema är med och arrangerar en klubbtävling med någon mera erfaren, får vi aktiva som har inblick i hur olika uppgifter går till. Detta bör på sikt skapa större förståelse vid eventuella problem vid en större tävlings genomförande.
Även runt andra uppgifter är det bra att skapa förståelse hos varandra.

Nr 3
Poängtävling
Starta en poängtävling för ALLA medlemmar under året. I tävlingen ska alla aktiviteter ingå allt från träning till styrelsemöten och städning. Håll gärna poänglistan uppdaterad på hemsidan. Det främjar bla LOK-stödsintresset och ger även där positiva effekter för klubben.

 



Hur kan vi utbilda oss?

Förslag
Nr 1

Ungdomar
I januari i år bjöd vi in Skåne Cykelförbunds ungdomsansvarige Thomas Nilsson. Han hade genomgång med alla våra ungdomar och en del av deras föräldrar vad avser tävlingsregler mm. Visade film om teknik och taktik.
Under vintern har vi också en enklare mekarkurs för ungdomar och föräldrar.

Ledare
Samtliga styrelsemedlemmar har nyligen gått en utbildningskväll på temat ”Ekonomi och Ansvar i föreningen”.
Under januari gick 10 ledare en studiecirkel motsvarande instruktörskurs stag 1. Samtliga 10 är nu aktiva som ”tränare” enligt rullande schema.
Överlag går våra ledare på många utbildningskvällar i Skåneidrotts regi.

Funktionärer
Samtliga medlemmar i vår tävlingskommitté har gått studiecirklar i ämnen som:
· att arrangera en landsvägstävling
· att arrangera ett motionslopp
samt utbildning i målvagnsfunktion mm.
Våra s.k. ”flaggvakter” får inför varje eget arrangemang en genomgång med polisen.

Nr 2
Ungdomar
· Cykelvård
· Träningsråd

Föräldrar
· Cykelvård
· Ge ledarutbildning

Motionärer
· Utbildas till funktionärer och ledare

Nr 3
Lärgruppsmaterial till Svenska Cykelförbundets ”Idébank”, *pdf.

Nr 4
Lärgruppsmaterial som är utmärkta att använda i lärgruppsform
Ny ungdomsledare på cykel  *pdf

Ny i cykelklubben  *pdf

Vi tar ställning  *pdf

 



Hur stor är föreningens medlemsavgift till SCF och när ska den betalas?

Avgiftens storlek beslutas årligen av Förbundsmötet och anges i ett dokument med samtliga avgifter.
Medlemsavgiften ska enligt stadgarna årligen erläggas senast 31 mars och betalas till BG 309-1345. Ingen speciell faktura för detta skickas.



Rekrytering

Hur kan vi rekrytera medlemmar och funktionärer?

Nr 1
Vilken sport/aktivitet kan dra nytta av cykelklubben?
Hockeyspelare utnyttjar i stort sett samma muskelgrupper som cyklister. Har därför en idé att cykelklubben erbjuder sig att ta sommarträningen åt hockeyklubbens ungdomar, 11-16 år. De får köra vad de själva vill, landsväg/MTB/BMX. Vi kan även låna ledare från hockeyn.
Utslagningen i en hockeyklubb är ju ganska stor vad gäller ungdom, framförallt när de kommer upp i ålder över 15.
Förutom att träning/tävling på cykel kommer att göra killarna bättre som hockeyspelare, bättre stabilitet och förhoppningsvis bättre kondis, så har cykelklubben ett gyllene tillfälle att rekrytera människor som har idrottsintresse, som underkastar sig regelbunden träning. Har lagt fram denna idé till ledare i HV71. Även talat med sponsorer, det finns ett gemensamt intresse mellan klubbarna, samt att sponsorerna också vill att jag utvecklar idén.

Nr 2
Inför årets säsong har vi 10 nya ungdomar.
Genom bra kontakter med lokalpressen oh lokal-TV syns vi i stort sett varje vecka och det en a ger det andra.
I övrigt har vi de sista åren via Shell Cup etablerat ett samarbete med en mellanstadieskola. Varje år deltager ca 100 elever i årskurs 5 och 6.
Dat har i och för sig inte givit oss några nya medlemmar från just den aktuella skolan, men vi har ”sått ett frö”. Vi tycker det är synd att Shell Cup inte finns längre men vi har beslutat att köra arrangemanget i egen regi fortsättningsvis.
Alla ”nya” ungdomar får låna cykel av klubben de första månaderna. Därefter kan man hyra cykeln för 300:-/år. De som vill fortsätta köper vanligtvis därefter egen cykel.

Nr 3
Vi har samarbetat med skolan på följande sätt:
1. Olika föreningar har inbjudits att visa upp sig och presentera klubbens verksamhet på skolgården.
2. Tillsammans med skolans åk 5 och 6 har vi instiftat MTB-dagen (en återkommande grej). Där kan de prova på MTB på lätt terrängbana, en teknikbana samt en längre cykeltur.
3. Temadagar där alla som vill kan prova MTB några timmar med ledare från cykelklubben åk 1-6.
4. Vi har medverkat i föreningarnas dag som arrangeras av kommunen där de presenterat oss.
5. Vi har fått en egendag på torget i stan tillsammans med köpmannaföreningen där vi visar att vi finns, presenterar vår tävling och har lite kul pristävlingar och trehjulingsrace för att säkra återväxten.

Nr 4
Förändra arbetssättet vid besök i skolor.
Bearbeta en högst två klasser vid rekryteringen i skolorna. Ambitionen är oftast stor när man tänker besöka en skola och följaktligen vill man träffa så många klasser som möjligt. Felet som uppstår är att man får en á två intresserade från varje klass, men dessa kommer oftast att känna sig rätt så ensamma när kompisrna ej finns med.
Därför är det viktigt att rekryteringen sker mer intensivt mot färra klasser och försöka få med flera från samma klass som redan är kompisar och känner varandra. Bevis finns att flera håller på längre när kompisen finns med, det kan kallas för ”kompistrygghet” istället för kompistryck.

Nr 5
· Skapa träningstillfällen på tider som passar ungdomar
· Undersök med vinteridrottande ungdomar som kan sommarträna/tävla på cykel
· Se till att ha tillräckligt med ledare/tränare varje tillfälle så att varje träning ger bra kvalitet
· Ge mycket information om vad som erbjuds, var och när
· Lämna ut informationsblad om klubben och dess verksamhet hos cykel- och övriga sporthandlare

Nr 6
Distriktsserietävling som är kombinerad mellan landsväg och mountainbike. Vi har under 1997 kört en serie med fem deltävlingar i skogen och fem på asfalt. Tävlingarna kördes på våren och sedan under sensommaren. Uppslutningen har varit mycket bra.

Nr 7
Dalarnas CF har i några år kört serietävling för enbart MTB men 1997 lades två av deltävlingarna på asfalt. Det gjorde att vi fick mtb-åkaren att även prova asfalt då som tempolopp. Den här serien är mycket populär och har under säsongen samlat 200 deltagare som åkt en eller fler av de elva deltävlingarna. Totalt har det varit drygt femtio startande i snitt dessa onsdagskvällar. Inga startavgifter tas ut men licens krävs av de som är femton år och äldre. Poängberäkning enligt följande: Segraren erhåller lika många poäng som antalet startande + 1 poäng. 2:an erhåller lika många poäng - 2 poäng o.s.v. Dessutom erhålls det 0,5 poäng för den första starten, 1 poäng för andra o.s.v. Detta gör att deltagandet premieras utöver prestationen. Vi har även en inbyggd klubbtävling.


Tjejer
Nr 1
När vi startade vår klubb hade vi 2 st aktiva tjejer. Detta tyckte vi var för dåligt, så vi funderade. Tjejer funkar inte som killar, det visste vi. Vi startade något som vi kallade BALL MTBK tjejsektion med tjejträningar. Killarna fick inte vara med utan det var tjejträningar. Träning med kvinnliga ledare/tränare och endast kvinnliga deltagare. Vi gjorde lite affischer, satte upp dessa och snart ringde telefonen. Vi pratade med tjejer vi mötte och och vips var vi plötsligt 7 st tjejer. Idag 1 år senare har vi aktiva tjejer från 14-56 år. Man behöver stötta de tjejer som vågar prova på. Vi har lugna teknik-träningar till hårdare fartpass.
Vi har nu även en bra rekrytering bland Damveteraner. Vi har både tips & idéer för att rekrytera nya tjejer till sporten.


Motionärer
Nr 1
Motionärer/Veteraner har vi gått om i vår klubb och vi ser dem som en stor tillgång och inte som en belastning som tyvärr många andra klubbar gör. Många av våra veteraner fungerar som tränare och utgör stommen i vår tävlingskommitté.
Det är känt att vi tar väl hand om våra motionärer/veteraner så det dyker upp en del nya varje år.

Nr 2
Informations blad hos cykel- och övriga sporthandlare. Bjud in till gemensamma träningar.

Nr 3
Ett sätt att komma åt motionärer på orten är att exempelvis köpa adresser av Vätternrundan. De kan ”skräddarsy” motionärerna som just Er förening vill komma åt. Kostnad får man givetvis diskutera med de. Viktigt att berätta om ändamålet.
Gör sedan ett utskick till dessa och erbjud exempelvis att organisera träningar för dessa personer en gång i veckan med utgångspunkt från klubblokalen. Eventuellt kan man få dessa att dessutom hålla ihop också vad gäller anmälning till ex Vätternrundan och att de är välkomna att ha ett ev möte inför loppet i just Er klubblokal.
Sakta men säkert kan ett intresse för dessa att arbeta inom olika områden i föreningen att växa fram.



Tävling

Hur skaffar man tävlingslicens?

För att tävla måste man tillhöra en förening ansluten till Svenska Cykelförbundet och inneha tävlingslicens. Licensen söker och registrerar föreningen genom Idrottonline, en hemsida alla föreningar har tillgång till.
När registreringen skett skickas betalning till BG 309-1345 och då anger man licensnumret, vilket är samma som IdrottsId, så att betalningen kan härledas till rätt licens. En förening som registrerat flera licenser kan med fördel betala alla i samma betalning och ange alla licensnummer där eller i särskilt mail till kansli@scf.se



Vad krävs det för licens och intyg för att tävla utomlands?

Vid deltagande i internationella tävlingar krävs fysiska (utskrivna) licenser vilket inte krävs vid tävlingar inom landet, undantaget tävlingar som finns i UCI:s tävlingskalender där det åven inom landet krävs fysisk licens. Detta gäller såväl cyklister som funktionärer. Utskriven licens beställs på kansli@scf.se och kostar 100:- vilket betalas vid ansökan till BG 309-1345.
Vid deltagande i tävling utomlands måste även ett särskilt Utlandstillstånd finnas vilket söks på särskild blankett som hittas i Blankettsamlingen  på hemsidan och kostar 100:- som betalas vid ansökan till BG 309-1345. Undantaget är den nordiska länderna där en överenskommelse finns att endast fysiska licenser krävs.

Tänk också på att kolla hur försäkringsskyddet fungerar vid utlandsvistelse.



Var kan vi köpa hyra eller köpa material till arrangemanget?

Nummerlappar
Ett bra sätt att göra ryggnummerlappar själv av god hållbar kvalité är att köpa en vit plastfilm i A4-format och trycka själv i laserskrivaren. Ni kan då själva göra designen med reklam osv. För att få maximal hållfasthet bör hålslag göras för säkerhetsnålarna.
Plastfilmen finns bla hos ScanAV www.scanav.se 08-798 77 90 art.nr: 2400 samt hos Lyreco art.nr: 1980616 och ligger i kart med 100 ark. Priset blir konkurrenskraftigt i synnerhet om man beaktar att man ej behöver överbeställa till de som ej kommer.

Ryggnummerlappar av engångstyp kan köpas från Nummerlappsfabriken, Årjäng 0573-77 01 22 eller 070-524 17 06. Fax 0573-77 01 10.

Säkerhetsnålar
Det kan vara svårt att hitta säkerhetsnålar i större förpackningar i vanliga butiker. I webbutiken Hos Letro Sport finns en förpackning med 1700 nålar till bra pris. Direktlänk dit: http://www.letro.se/default.asp?prodid=18724

Pilar
S k Enduropilar kan köpas hos Svedlund Färg & Måleri i Skultuna. Håkan nås på hakan.svedlund@telia.com  070-645 57 74.

Målkamera
En videokamera för målbedömning ska ha snabba slutartider (1/10000 sek.) och vara ljuskänslig. En kamera med dessa prestanda och systemet Hi8 med ingen eller frånkopplingsbar "antiskakfunktion" finns bla från Sony. Priset på lämplig kamera ligger mellan 10-15.000:-. För ungefär samma pris får man även en digital kamera som tillsammans med ett videoredigeringsprogram fungerar utmärkt som målkamera. Problem som uppstår med video är att vidvinkeln normalt är snål. Därför är ramnummerlappar att föredra på linjelopp, då kan kameran ställas i ramhöjd på mållinjen.

IP Skogen
De flesta kommuner har en utrustning som kallas "Idrottsplats Skogen", det är en ambulerande tävlingsarena med varierande innehåll. Denna utrustning brukar kunna hyras till förmånliga priser för föreningar.
 
Högtaleri
Det finns olika sätt att hantera detta. Lokalt på orten finns förmodligen någon "expert" på detta område som har detta som hobby eller arbetar med det professionellt. Försök hitta denna person som dessutom kan göra detta billigt.
Västmanlands CF har en högtalerianläggning som fungerar riktigt bra.

Lars Brasar i Dalarna, Leksand är också en mycket bra entreprenör med en anläggning som lämpar sig även för större evenemang, han är dessutom bra som speaker och har erfarenhet från olika sporter. Brasar nås på 0247-333 63, 070-563 33 63.
Anpassa högtaleriet till vilken sorts tävling ni arrangerar, hur målområdet ser ut, vilken kategori av tävling det är mm.

Hyra material av Svenska Cykelförbundet
SCF har sambandsutrustning för exempelvis kommissarier m m. Skicka ett mejl till kansli@scf.se om ni är intresserade av att boka material hos SCF.  Detta bör göras så tidigt som möjligt eftersom vi tillämpar principen "först till kvarn…". SM-arrangörer och Cup-arrangörer har förtur fram till två månader före tävling, när bokningar kolliderar. Övrigt material bokas direkt med depåansvarige.

 

1 Målbil med 200 m säkerhetsstaket             2 000:- inkl p 3, 4. Bokas i Västerås enlig ovan.
2 Sekretariatsbil 2 000:- Bokas hos CK U6
3 Målportal  1 000:- Bokas hos landsdelsdepån.
4 Västar för säkerhetsvakter (normalt 50 st),   Bokas hos landsdelsdepån.
5 Servicehjul för Cup-arrangörer 250:-/par exkl förbrukningsmatr. Bokas hos SCF.
6 Målkamera (kräver godkänd skötare) 1 200:- Bokas hos SCF.
7 Tidtagarutrustning Emit RTR2 (målklocka) 500:- Bokas hos SCF.
8 Startklocka med nedräkning och pipsignal      300:- Bokas hos SCF.


Alla priser exkl frakt och transportkostnader.



Hur kan vi marknadsföra ett arrangemang?

· Lokal-TV
· Lokalradio
· Lokal- och rikspress
· Annonsblad
· Reklamradio (ex. Megapol, betalas av sponsorer)
· Media som sponsorer
· Kommuninformation
· Skyltning

Förslag
Nr 1

1. Skapa en positiv relation med din tidning/radio. Ett tips är att bjuda in till en pressträff innan säsongen startar. Skriv en pressinbjudan till medierna på din ort. Berätta om cykel och utvecklingen. Säg några väl valda ord om Bernt Johanssons framgångar - han sitter djupt i varenda hjärta hos landets sportskrivare. Visa hur en cykel fungerar. Låt gärna journalisten/erna få chans att prova på någon typ av cykel tillsammans med någon av era bättre cyklister. Försök få journalistklubben på orten att förlägga ett möte hos er. Det är viktigt att Ni bjuder på en nyhet så att ”gästerna” inte går hem tomhänta. Berätta om klubbens tävling - blir det cuptävling så är det en bra lokal nyhet.
2. Givetvis bjuder Ni på fika/mat.
3. Det är vikigt med fortlöpande kontakter. Ett bra sätt är att utnämna en amssmediaansvarig i klubben. Det ska vara en person med positiv utstrålning. Hon/han börjar med att skicka ett tävlingsprogram innan säsongen startar. När det är dags för tävlingar ringer man upp sportredaktionen i början på veckan och får då med tävlingen i den kommande helgplaneringen. Klubbens ”presschef” erbjuder att fixa resultaten så tidigt som möjligt på söndagen. Lämna gärna en egenproducerad text - det uppskattas av många landsortstidningar. Ring gärna lokalradion om det har varit stora framgångar.
4. Så är det dags för den egna tävlingen. Ordna en ny pressträff onsdag - fredag innan tävlingen. Lämna klockslag, lämpliga platser för fotografering. ”Presschefen” ordnar med kaffe, fixar skjuts ut på banan, ger snabb resultatservice. Ordnar fram lämpliga intervjuobjekt - om så behövs.
5. När det gäller TV så kan man ringa och tipsa om klubbens kommande arrangemang. Men det bör vara CUP eller RM/SM-nivå. Serva med fakta om ställningen i cupen. Tänk återigen på Bernts attraktionsvärde. Tipsa om ett reportage om något nytt inom sporten.
6. Undvik konfliktssituationer. Trycket mot sportredaktionerna är tufft. Urvalet blir koncentrerat och det kan hända att dina resultat försvinner under natten. Ring på måndag och puffa på: ”Vill du vara bussig och ta in resultaten som inte kom med ”.
7. Naturligtvis är det svårare att ”handska” med medierna i storstäderna. Men hos DN, Svenskan, Arbetet, GP och Aftonbladet finns det många cykelintresserade journalister som ännu inte har fått upp ögonen för MTB. Med sportens frammarsch, sändningar på Eurosport t.ex., med dessa sändningar har också intresset ökat. Journalister på storstadstidningar har en benägenhet att följa John. Det gäller att börja någonstans. Utnyttja affischnamnens dragningskraft.
8. Slutklämmen blir: A och O är bra relationer med media.


Nr 2
Reklamradio
Köp in ett antal ”spottar” veckan före tävling. Där för ni fram det budskap ni vill ha ut från föreningen. Kostnaden för inslagen delar ni sedan på lämpligt antal företag som marknadsförs som medsponsorer i inslagen. För företagen är det här billig och bra reklam samtidigt som klubben och arrangemanget marknadsförs.


Nr 3
Det är förstås många saker man måste tänka på när tävling arrangeras. Marknadsföring är en del av det hela. Denna post är en tung bit där man bör tänka sig för noga vad man vill ha ut av tävlingen. Vilken marknadsföring skall man ha. Massmedial, publik, rekryteringsinriktad eller annan. Ska man kanske ha alla delar?
Det undertecknad tänkte kort gå in på är den publika marknadsföringen och för de deltagande.
· Alldeles för ofta har publik och deltagande svårt att hitta till tävlingarna. Skyltning till tävling är på många håll alldeles för dålig. Detta är förstås en marknadsföring som är viktig, inte minst för framtida arrangemang. Börja redan på de stora infarterna på er ort. Fortsätt strategiskt hela vägen fram. Det behöver förstås inte vara några dyra skyltar som sätts upp, men detta är givetvis en mycket bra exponeringsmöjlighet för företag. Det är troligt att få en sponsor till dessa skyltar som eventuellt får en liten proffsigare design.
· Försäljning av förtäring, dryck, fika mm. Sälj billigt men ändå med förtjänst. Be exempelvis föräldrar i föreningen ”sponsra” med varsin sockerkaka eller en påse bullar. Sälj saft istället för läskedryck vilket blir billigare och ger en bättre förtjänst. Självklart kan man också försöka få sponsring till försäljningstältet. Det viktiga är dock att det är billigt samtidigt som man inte ska ”skänka” iväg det som finns att erbjuda.
· Visa cyklister (alla) och ledare samt publik att de är välkomna. Ta emot de med positivitet. Visa de att de är viktiga för att arrangemanget skall bli bra. Utan deras närvaro blir det förstås ingen tävling. Positivitet sprider förstås positivitet och hela arrangemanet blir då roligare. Ha exempelvis några funktionärer som är väl insatta i det mesta och ge dessa exempelvis ett band med texten ”Information” att dra på sig snett över kroppen. Be sedan speakern informera om att dessa finns. Detta skulle underlätta arbetet för alla andra samtidigt som man ger de gästande en bra service.
· Ha i möjligaste mån exempelvis ”Baja-Major” vid målområdet. Det är ofta förekommande att folk frågar efter sådana. Det kostar dock lite. Detta är en bra service.

Detta var bara några förslag för att marknadsföra tävlingen gentemot publik, cyklister och ledare och få de att känna att ”jag vill återkomma hit nästa år”.


 



Hur marknadsför vi för att få publik?

· Lätt att hitta till tävlingen
· Servering
· Toaletter
· Tävlingar där cyklisterna återkommer flera ggr/varv
· Nybörjartävlingar
· Segrartips
· Trialuppvisning
· Underhållning (konsert, stand up komedi mm)
· Storbildsteve
· Speakerrapporter, förvarningar
· Lägga tävlingar där folk finns

 


Förslag

Nr 1
Undertecknad känner att anledningen till att många åskådarplatser står tomma på cykeltävingar idag beror på den magra information som ges allmänheten.
Annonsera i tidningar är dyrt men många gånger kraftfullt. Kanske kan den eventuella sponsorn ta kostnaden.
Affischering på stan är väldigt viktigt och effektivt. Samla ledare, aktiva och föräldrar två till tre veckor före arrangemanget. Hjälps åt att tillverka affischer som idag går att göra proffsiga med en enkel PC. Gå sedan ut på den lokala orten och be om att få sätta upp denna i butiker och på anslagstavlor.
Föreningens ungdomar kan också informera om arrangemanget i respektive skola på exempelvis någon skolsamling eller kanske bara i klassen.
Informera lokalpressen om vad som händer och försök få de att skriva en artikel om själva arrangemanget, gärna några dagar före då läsarna eventuellt behöver lite framförhållning. Ring gärna lokala radiostationen och erbjud att Ni kan komma och berätta om vad som komma skall direkt i radio.
Det finns mängder med olika sätt att informera den lokala befolkningen om att ett arrangemang är på gång. Så långt kommet kommer eventuellt det viktigaste av allt. Pilning till tävlingsplatsen. Detta är mycket bristfälligt på väldigt många orter och det gäller förstås inte enbart till cykeltävlingar. Detta är en service man måste satsa hårt på. Hur mycket man än annonserar så kommer inte folk om de inte vet var arrangemanget äger rum.

Nr 2
För att öka rekryteringen av både aktiva och ledare grundar sig i att vi bör göra cykelsporten, alla discipliner, blir mer attraktiv. Om statusen på cykelsporten ökas får man följdeffekter i form av fler aktiva, flera ledare och fler sponsorer.

Nedan följer ett antal förslag på hur vi gemensamt kan öka attraktionskraften för sporten, både vad gäller aktiva, ledare och framförallt våra sponsorer.

1. Fler regionala/lokala tävlingar i alla klasser. Då landets geografi ser ut som den gör med långa avstånd, bör vi arrangera fler tävlingar på "nära håll". Det kostar, både för klubbarna och cyklisterna, att flänga runt större delen av Sverige för att kunna tävla. Gör regionala/lokala cuper, både totalt för respektive disciplin, samt även för ex vis tempo, linje, cross country, downhill. De bästa ur varje cup går sedan vidare till Svenska Cupen.

2. Regionala etapplopp, både landsväg och MTB, med start och mål på centrala platser i städerna. Se även punkt 4.

3. Skapa regionala team från respektive region. Dessa kan tävla både nationellt i större tävlingar samt internationellt. Detta kan vara en stor sporre för de aktiva att ta en plats i ex vis "SvealandsLaget" och få komma ut och tävla med andra cyklister. Titta bara vilken status det är att vara med i TV-pucken för hockeyspelare.

4. Fler GP-lopp inne i städer för att göra sporten mer publik- och sponsorvänlig. Samarrangemang mellan flera klubbar och ev. distrikt.

5. Bearbeta massmedia från alla håll! Det gäller både från förbundets sida såväl som från distrikten och klubbarnas sida. Vi måste ligga på för att få in resultatlistor, reportage mm i press, radio och TV.

6. Om vi ökar attraktionsnivån för de aktiva och nyrekryterar cyklister till klubbarna ska vi ligga på föräldrar och även "gamla" cyklister för att fungera som ledare och funktionärer. Chansen är större om vi kan öka antalet aktiva.


 



Vilken utväxling gäller för ungdomar?

I grenen landsväg är det begränsade utväxlingar t o m juniorklassen. Det innebär visst antal kuggar på största klingan fram resp minsta bak.
För Dam- och Herrjunior får cykeln rulla maximalt 7,93 m på ett pedalvarv.
För Ungdom 15-16 år gäller motsvarande 7,17 m och för Ungdom 10-14 år 6,69 m.
För övriga klasser och grenar är det fritt.

Tabell som visar olika kombinationer att kuggar fram resp bak för dessa utväxlingar finns i Tävlingsreglerna Del 2, §3 2.2.023



Motion
IT

Varför ser jag inte fliken IndTA när jag är inloggad i Idrottonline?

  • Du har inte blivit tilldelad Rollen IndTA-Klubb. Om du är administratör så lägger du själv till rollen, i annat fall ber du den som har den behörigheten i klubben göra det.
  • Rollen Tillgång till IndTA-Klubb ligger fel. Gå in på den som ska ha rollen i medlemsregistret och titta under fliken roller. Själva rollen ska inte ligga på idrotten Cykel utan föreningens namn ska stå under rubriken Organisation. Står det istället Cykel där får man ta bort rollen och spara. Därefter måste man ändra idrotten i rullisten som man hittar längst upp till höger. Det ska stå ”Föreningen” i den rutan. Gå tillbaka till rollerna och tilldela rollen igen så att den hamnar rätt.
  • Om man öppnar rollen så ska alla tre attributen vara i klickade i Ja-rutan.
  • Det har upptäckts en bugg i behörigheterna som Microsoft ändrar just nu. För att komma runt den loggar man in på IdrottOnline och syns inte fliken så kopierar man in http://admin.indta.idrottonline.se/Home.aspx i webläsaren och då ska fliken dyka upp.


  • Hur får vi tillgång till Idrottonline i vår förening?

    Ni anmäler till RF-IT att ni vill öppna en sida. All information ni behöver finns på www.idrottonline.se



    Min nya dator har endast USB-portar för anslutning av externa enheter. Hur ansluter jag då "Regnly-klockan" för resultatprogrammet?

    Du kan köpa en USB-Serieportsadapter hos tex Clas Ohlson. Du måste sedan i enhetshanteraren döpa om den port du installerat till COM1 eller COM2 och välja detta i resultatprogrammet.

     



    Varför kan jag inte skicka e-post från Outlook?

    Du måste skriva in de uppgifter du fått från din Internetleverantör (tex Telia, Tele2 etc) för Utgående e-post (SMTP). Gör så här:
    - Starta Outlook, öppna Vertyg och Konton i menyn.
    - Markera ditt scf-konto och tryck på Egenskaper.
    - Öppna fliken Servrar
    - Skriv in dina uppgifter i raden för Utgående e-post och Spara.



    Hur fungerar SPAM-skyddet i e-posttjänsten Sajtmail?

    Det är ett filter som sorterar bort mail som kommer från datorer i världen som "svartlistats" p.g.a. att de sänder en stor mängd reklam till mottagare som ej beställt detta. Vidare filtreras reklam för spel, porr, etc. bort. Skyddet kan aldrig bli 100% och risken finns teoretiskt även att någonting den enskilde velat ha hamnar i papperskorgen.



    Hur kan man sortera om Excelfilen med licensuppgifterna?

     Tryck på den lilla tomma rutan ovanför radnummer 1 till vänster om kolumn A. Då blir sidan blåmarkerad.
     
    - Tryck på Data i menyn.

    - Tryck på Sortera.

    - Välj "Sortera efter" kolumn D, om du vill sortera på efternamn, kolumn E om du vill sortera på Förening.



    När jag lägger in det nya e-postkontot jag fått från SCF i Outlook får jag ett felmeddelande och e-posten kommer inte fram. Vad är det för fel?

    Gå in i Verktyg, Konton och fliken E-post, markera ditt nya konto, klicka sedan på Egenskaper sedan Servrar och kontrollera att hela din e-postadress är angiven vid Kontonamn under Inkommande e-post.



    Chip

    Kan jag hyra chip?

    Ja, det finns ett mindre antal för uthyrning, kostnad är 200:-/tävling. Detta är främst avsett för utländska cyklister men även för de som "glömt" sitt chip inför start.



    Kan en klubb köpa egen utrustning?

    Visst, vi kan genom vårt avtal köpa avläsningsutrustningar för våra föreningar. Det kan säkert vara användbart vid såväl träning som tävlingar. Dessutom kan flera närliggande klubbar kanske gå samman om en utrustning.



    Kommer chipen att användas vid Cykelvasan etc?

    Det blir troligen inte aktuellt i de stora motionsloppen att använda dessa avancerade chip. Det finns för dessa tillfällen betydligt billigare lösningar som inte har samma noggrannhet att använda.



    Vad händer om chipet skadas eller förkommer?

    Då måste du köpa ett nytt.



    Blir det en årlig kostnad för chipet?

    Nej, inköpet är en engångskostnad under chipets livslängd.



    Kostar chipet lika för alla?

    Ja, priset är 990:-. Däremot har föreningarna 2012 kunnat söka IL-bidrag med 1000:- för sina licensierade ungdoms- och juniorcyklister. Samma erbjudande gäller 2013 fram till sista september för de föreningar som inte sökt 2012.



    Kan jag sälja mitt chip?

    Ja, om du slutar tävla så kan du sälja ditt chip vidare som då måste registreras om. Det kommer att bli en mindre ännu inte fastställd registreringsavgift som utgår för detta.



    Kan jag använda samma chip i Lvg och MTB?

    Ja



    Hur köper jag chipet?

    Betala in 990:- på BG 309-1345 och ange namn, klubb, licensnummer och leveransadress på betalningen så skickas det hem.



    Kan jag använda mitt danska chip i Sverige?

    Ja, maila in namn, licensnummer och chipnummer till kansli@scf.se så registreras det.



    Kan man använda chipet utomlands?

    Ja, i t ex Danmark och Holland samt i andra länder som använde samma system AMB Mylaps Prochip går det utmärkt. Det innebär att chip köpta i dessa länder av samma typ även fungerar i Sverige.



    Måste alla köpa chip?

    Nej, endast de som ska tävla och inledningsvis blir det på landsväg och därefter mountainbike. De som önskar tävlingslicens för den prisvärda försäkringen mm men inte ämnar tävla där chip används behöver inte heller köpa sådant.