Headerbild

Rekrytering

Ungdomar
· Skolan (Friluftsdag, information, idrottslektioner, bjuda in till nybörjarträning)
· Fritids (Som ovan)
· Uppvisningar (Marknadsdagar, mässor, i samband med cykeltävlingar)
· Sommarskola (1 vecka, träning/lek, ungdomar som ledare)
· Via engångslicenserna (Bjuda in till träning med personligt brev)
· I samband med egna arrangemang (Nybörjartävling)
· Utbyte med vinteridrotter

Tjejer
· Tjejträningar (Öppet enbart för tjejer)
· Specialutbilda tjejtränare
· Tjejträffar/-läger

Motionärer
· Reklam på företag, sportaffären
· Motionsarrangemang (egna och övriga föreningars arrangemang)
· Rabattavtal via föreningen (rabatt på varor)
· Aktiviteter för företag

 

Hur kan vi rekrytera medlemmar och funktionärer?

Nr 1
Vilken sport/aktivitet kan dra nytta av cykelklubben?
Hockeyspelare utnyttjar i stort sett samma muskelgrupper som cyklister. Har därför en idé att cykelklubben erbjuder sig att ta sommarträningen åt hockeyklubbens ungdomar, 11-16 år. De får köra vad de själva vill, landsväg/MTB/BMX. Vi kan även låna ledare från hockeyn.
Utslagningen i en hockeyklubb är ju ganska stor vad gäller ungdom, framförallt när de kommer upp i ålder över 15.
Förutom att träning/tävling på cykel kommer att göra killarna bättre som hockeyspelare, bättre stabilitet och förhoppningsvis bättre kondis, så har cykelklubben ett gyllene tillfälle att rekrytera människor som har idrottsintresse, som underkastar sig regelbunden träning. Har lagt fram denna idé till ledare i HV71. Även talat med sponsorer, det finns ett gemensamt intresse mellan klubbarna, samt att sponsorerna också vill att jag utvecklar idén.

Nr 2
Inför årets säsong har vi 10 nya ungdomar.
Genom bra kontakter med lokalpressen oh lokal-TV syns vi i stort sett varje vecka och det en a ger det andra.
I övrigt har vi de sista åren via Shell Cup etablerat ett samarbete med en mellanstadieskola. Varje år deltager ca 100 elever i årskurs 5 och 6.
Dat har i och för sig inte givit oss några nya medlemmar från just den aktuella skolan, men vi har ”sått ett frö”. Vi tycker det är synd att Shell Cup inte finns längre men vi har beslutat att köra arrangemanget i egen regi fortsättningsvis.
Alla ”nya” ungdomar får låna cykel av klubben de första månaderna. Därefter kan man hyra cykeln för 300:-/år. De som vill fortsätta köper vanligtvis därefter egen cykel.

Nr 3
Vi har samarbetat med skolan på följande sätt:
1. Olika föreningar har inbjudits att visa upp sig och presentera klubbens verksamhet på skolgården.
2. Tillsammans med skolans åk 5 och 6 har vi instiftat MTB-dagen (en återkommande grej). Där kan de prova på MTB på lätt terrängbana, en teknikbana samt en längre cykeltur.
3. Temadagar där alla som vill kan prova MTB några timmar med ledare från cykelklubben åk 1-6.
4. Vi har medverkat i föreningarnas dag som arrangeras av kommunen där de presenterat oss.
5. Vi har fått en egendag på torget i stan tillsammans med köpmannaföreningen där vi visar att vi finns, presenterar vår tävling och har lite kul pristävlingar och trehjulingsrace för att säkra återväxten.

Nr 4
Förändra arbetssättet vid besök i skolor.
Bearbeta en högst två klasser vid rekryteringen i skolorna. Ambitionen är oftast stor när man tänker besöka en skola och följaktligen vill man träffa så många klasser som möjligt. Felet som uppstår är att man får en á två intresserade från varje klass, men dessa kommer oftast att känna sig rätt så ensamma när kompisrna ej finns med.
Därför är det viktigt att rekryteringen sker mer intensivt mot färra klasser och försöka få med flera från samma klass som redan är kompisar och känner varandra. Bevis finns att flera håller på längre när kompisen finns med, det kan kallas för ”kompistrygghet” istället för kompistryck.

Nr 5
· Skapa träningstillfällen på tider som passar ungdomar
· Undersök med vinteridrottande ungdomar som kan sommarträna/tävla på cykel
· Se till att ha tillräckligt med ledare/tränare varje tillfälle så att varje träning ger bra kvalitet
· Ge mycket information om vad som erbjuds, var och när
· Lämna ut informationsblad om klubben och dess verksamhet hos cykel- och övriga sporthandlare

Nr 6
Distriktsserietävling som är kombinerad mellan landsväg och mountainbike. Vi har under 1997 kört en serie med fem deltävlingar i skogen och fem på asfalt. Tävlingarna kördes på våren och sedan under sensommaren. Uppslutningen har varit mycket bra.

Nr 7
Dalarnas CF har i några år kört serietävling för enbart MTB men 1997 lades två av deltävlingarna på asfalt. Det gjorde att vi fick mtb-åkaren att även prova asfalt då som tempolopp. Den här serien är mycket populär och har under säsongen samlat 200 deltagare som åkt en eller fler av de elva deltävlingarna. Totalt har det varit drygt femtio startande i snitt dessa onsdagskvällar. Inga startavgifter tas ut men licens krävs av de som är femton år och äldre. Poängberäkning enligt följande: Segraren erhåller lika många poäng som antalet startande + 1 poäng. 2:an erhåller lika många poäng - 2 poäng o.s.v. Dessutom erhålls det 0,5 poäng för den första starten, 1 poäng för andra o.s.v. Detta gör att deltagandet premieras utöver prestationen. Vi har även en inbyggd klubbtävling.


Tjejer
Nr 1
När vi startade vår klubb hade vi 2 st aktiva tjejer. Detta tyckte vi var för dåligt, så vi funderade. Tjejer funkar inte som killar, det visste vi. Vi startade något som vi kallade BALL MTBK tjejsektion med tjejträningar. Killarna fick inte vara med utan det var tjejträningar. Träning med kvinnliga ledare/tränare och endast kvinnliga deltagare. Vi gjorde lite affischer, satte upp dessa och snart ringde telefonen. Vi pratade med tjejer vi mötte och och vips var vi plötsligt 7 st tjejer. Idag 1 år senare har vi aktiva tjejer från 14-56 år. Man behöver stötta de tjejer som vågar prova på. Vi har lugna teknik-träningar till hårdare fartpass.
Vi har nu även en bra rekrytering bland Damveteraner. Vi har både tips & idéer för att rekrytera nya tjejer till sporten.


Motionärer
Nr 1
Motionärer/Veteraner har vi gått om i vår klubb och vi ser dem som en stor tillgång och inte som en belastning som tyvärr många andra klubbar gör. Många av våra veteraner fungerar som tränare och utgör stommen i vår tävlingskommitté.
Det är känt att vi tar väl hand om våra motionärer/veteraner så det dyker upp en del nya varje år.

Nr 2
Informations blad hos cykel- och övriga sporthandlare. Bjud in till gemensamma träningar.

Nr 3
Ett sätt att komma åt motionärer på orten är att exempelvis köpa adresser av Vätternrundan. De kan ”skräddarsy” motionärerna som just Er förening vill komma åt. Kostnad får man givetvis diskutera med de. Viktigt att berätta om ändamålet.
Gör sedan ett utskick till dessa och erbjud exempelvis att organisera träningar för dessa personer en gång i veckan med utgångspunkt från klubblokalen. Eventuellt kan man få dessa att dessutom hålla ihop också vad gäller anmälning till ex Vätternrundan och att de är välkomna att ha ett ev möte inför loppet i just Er klubblokal.
Sakta men säkert kan ett intresse för dessa att arbeta inom olika områden i föreningen att växa fram.