Headerbild

(Ny) Förening

Vad ska man tänka på när man bildar en ny förening och hur ansöker man?

Anvisning för inträde av ny förening

En förening ansluts inte direkt till RF utan ansöker om medlemskap i ett eller flera av RF:s medlemsförbund, specialidrottsförbund (SF). I vårt fall är det Svenska Cykelförbundet (SCF).

Varför bilda en förening?
En idrottsförening är - vilket framgår av namnet - en samling (en förening) människor som i organiserad form bedriver idrottslig verksamhet. Självklart kan idrott bedrivas utan att en förening måste bildas. Det kan vara i en mer eller mindre tillfällig grupp eller inom ramen för en redan befintlig organisation. Många gånger uppkommer dock en önskan att bilda en helt ny idrottsförening. Man bör då tänka på att bildandet innebär ett ansvarsåtagande. Det uppkommer både ett administrativt och ett organisatoriskt ansvarsfullt åtagande som många gånger kan kännas både tråkigt och arbetsamt.

Tänk därför först noga igenom varför ni önskar bilda en idrottsförening.

Även om föreningsarbetet ibland uppfattas administrativt betungande kan å andra sidan bildandet av en förening vara början till en både idrottsligt och socialt sett mycket rolig och givande verksamhet. Att idrottsföreningen är en av de enklaste juridiska samverkansformerna att bilda gör inte saken sämre. Om ett antal personer samlas och fattar beslut om att bilda en idrottsförening, så kan man på några minuter skapa en juridisk accepterad samverkansform, utan inblandning av myndigheter eller andra byråkratiska mekanismer. Det är så enkelt att man kan undra över varför det inte är förbjudet.

Juridisk person
Att idrottsföreningen blir en juridisk person - en ideell förening - torde vara en av de främsta anledningarna till bildandet. En juridisk person kan äga tillgångar och ha skulder, den kan vara part i avtal och kan uppträda som part inför domstol och myndigheter. En juridisk person kan försättas i konkurs. Enligt gällande huvudregel är det den juridiska personen som med sina tillgångar svarar för de förbindelser som uppkommer i föreningen. Enskilda medlemmar går i princip alltid fria från personligt betalningsansvar, och föreningens företrädare blir ansvariga i princip enbart om de inte följer vad som ankommer på dem att göra.

Det är under dessa förhållanden av yttersta vikt att föreningsmedlemmarna i allmänhet och föreningens företrädare i synnerhet har grundläggande föreningsrättsliga kunskaper.

Innan en idrottsförening bildas bör därför elementära föreningskunskaper inhämtas!

Hur många måste man vara?
Något minsta antal personer som måste vara med vid bildandet av en förening finns inte fastlagt. För bildandet av en ekonomisk förening räcker det med tre personer, varför det kan antas att tre personer också är tillräckligt för bildandet av en ideell förening.

Vad krävs för att bilda en ideell förening?
I korthet krävs enbart att ett antal personer (för säkerhets skull minst tre) bestämmer sig för att bilda en förening genom att anta stadgar (av någorlunda fullständighet), att utse en styrelse samt att anta ett namn/firma för föreningen.

Som underlag för idrottsföreningarnas egna stadgar har Riksidrottsförbundet tagit fram "Normalstadgar för idrottsförening". Normalstadgarna ska i första hand ses som ett hjälpmedel för föreningarna, men de innehåller också vissa åligganden som föreningar som önskar ansluta sig till RF måste acceptera. De senare paragraferna finns även intagna i 8 kap RF:s stadgar.

Hur går man till väga?
Lämpligaste tillvägagångssättet är att kalla ihop intresserade till ett möte inför vilket man annonserar att föreningen ska bildas. Kallelsen utfärdas av de/dem som har tagit initiativet till bildandet. Alla intresserade skall ha möjlighet att komma till mötet. I princip får man inte stänga ute någon från att komma.

Vid bildandemötet bör närvaroförteckning upprättas. Denna kan också användas som röstlängd i de fall omröstning begärs. Initiativtagarna sköter normalt denna procedur fram tills dess att mötet har valt mötesfunktionärer (dvs mötesordförande, sekreterare och justeringsmän/rösträknare).

Vill man vara förberedd inför bildandemötet kan initiativtagarna i förväg dela ut förslag till föredragningslista och ev även ett förslag till stadgar. Mötesordföranden har härefter till uppgift att lotsa deltagarna genom föredragningslistans punkter som bör vara minst följande:

Fastställande av närvaroförteckning/röstlängd (läggs som bilaga till protokollet)
Val av mötesordförande
Val av protokollsekreterare
Val av två justeringsmän tillika rösträknare
Fastställande av föredragningslista för mötet
Fråga om bildande av föreningen (ska den bildas ja eller nej)
Fastställande av stadgar för föreningen
Fastställande av namn på föreningen
Val av interimsstyrelse (ordf samt x antal ledamöter) för tiden fram till och med det första ordinarie årsmötet
När mötet har avverkat samtliga punkter på föredragningslistan är föreningen bildad. För att man skall vara säker på att det har gått rätt till är det viktigt att ett protokoll upprättas. Av protokollet skall framgå vilka som varit närvarande samt vilka beslut som har fattats. Närvarolista och stadgar bör biläggas originalprotokollet. Självklart skall det av protokollet också klart framgå vilka som har valts att ingå i föreningens styrelse.

Det blir nu interimsstyrelsen som tar ansvaret för skötseln av föreningen. Initiativtagarna har - i denna egenskap - inte längre någon uppgift.

Vem kan man vända sig till?
För att få hjälp och råd vid bildandet kan man med fördel vända sig till RF:s distriktsidrottsförbund (DF) runt om i landet. Det kan även vara lämpligt att ta kontakt med det specialidrottsförbund (SF) som man avser att söka medlemskap i.

För att den idrottsliga verksamheten skall komma igång krävs ofta en kontakt med kommunens fritidsförvaltning eller motsvarande. Det kan gälla frågor om lokalupplåtelse, bidrag m.m. Även inför dessa kontakter kan ett samtal med DF vara av nytta.

Behöver föreningen registreras?
En ideell förening behöver inte registreras. Den behöver inte heller ha organisationsnummer. Det enda den måste ha är i princip stadgar, styrelse och ett urskiljbart namn.

Om man av en eller annan anledning önskar ett organisationsnummer går det bra att få detta genom att vända sig till lokala skattemyndigheten. Myndigheten kräver in stadgar och utdrag ur protokoll som bl a anger vilka som är firmatecknare. Är föreningen skattskyldig eller har man anställda eller uppdragstagare för vilka man erlägger avgifter och drar skatt, erhålls automatiskt organisationsnummer.

Om föreningen ansöker om och får medlemskap i förbund inom RF tilldelas föreningen ett idrottsinternt föreningsnummer som är unikt för föreningen inom RF. Föreningsnummret som är fyr- eller femsiffrigt skall användas i kontakter inom idrottsrörelsen.

Måste föreningen vara ansluten till RF?
En idrottsförening behöver inte vara ansluten till RF. Det har dock visat sig att ett flertal indirekta fördelar finns om medlemskap i förbund inom RF finns. Många kommuner har det som villkor för sin bidragsgivning m m.

Vad kostar det - hur/var får man bidrag?
Medlemsavgiften bestäms av varje enskilt SF och kan därför variera både i storlek och beräkningssätt. RF har ingen medlemsavgift. Föreningar anslutna inom RF har rätt till det statliga lokala aktivitetstödet. Information om detta erhålls av DF. I övrigt utgår inga bidrag från centrala medel, utan den stora bidragsgivaren till det lokala föreningslivet är kommunen. Information om de kommunala bidragen erhålls från DF eller direkt från kommunen.

ANSÖKNINGSBLANKETT 
Insändes till: Svenska Cykelförbundet, Idrottens hus 114 73 Stockholm



Vad kan man göra för att vårda befintliga medlemmar?

Förslag

Nr 1
Ungefär tre gånger om året samlar vi ihop alla ungdomar, ledare och föräldrar och gör någonting tillsammans. Exempelvis 5-kamp ute i skogen med efterföljande korvgrillning. Mycket uppskattat.
Ungdomar och ledare brukar vid årets sista tävling (som oftast är en serietävling i närheten) träffas efteråt på McDonalds och ha trevligt tillsammans.
Vi brukar också varje år bjuda ungdomarna, ledarna och veteranerna på ett endagsbesök på Forum i Köpenhamn för att titta på 6-dagars loppet.
I samband med ev utlandsläger brukar vi ha träffar både före och efter lägret.

 
Nr 2
Ungdomar
· Se till att vi har kunniga ledare/tränare
· Arrangera läger, både nära hemmet och lite längre bort
· Göra andra aktiviteter än cykel, t. ex. åka och bada, bo i koja, prova golf, åka rodel mm
· Göra aktiviteter under vintersäsongen t.ex. skotersafari, gemensamma skidutflykter (både som trivsel och träning)
· Ordna utbyte med andra idrotter
· Hjälpa till att arrangera samåkning

Funktionärer
· Bjuda på fika när de ställer upp
· Ordna funktionärströja
· Se till att ge allmän uppskattning, något så enkelt som att säga TACK!
· Bjuda till middag i klubbhuset
· Skriva ett tack i lokala tidningen efter stort arangemang eller i klubbtidningen

Ledare
· Se till at ge dem utbildning, satsa lite på dem
· Uppmuntra med ev resa till t. ex. NM, kanske som samarrangemang med SCF för alla föreningar
· Utforma en ”ge och ta princip” med klubben och aktiva så att de aktiva hjälper till och kanske får något i utbyte

Stödmedlemmar
· Ge information om klubaktiviteter, tävlingsresultat samt övrig verksamhet via klubbtidning
· Ge ett tack för att de ställer upp och hjälper oss med ekonomin

Föräldrar
· Få dem att känna sig aktiva och uppskattade
· Bjuda in till föräldraträff med jämna mellanrum
· Se till att det finns upggifter under tiden ungdomarna tränar. Kanske kan de hjälpa till att kuvertera brev o dyl.

Motionärer
· Skapa gemensamma träningar
· Aktivera märkestagning
· Göra permanenta träningsbanor som är lättillgängliga

Sponsorer
· Förklara betydelsen av att medlemmarna alltid åker i klubbtröjan med reklam
· Komma ihåg dem i olika sammanhang, t. ex. skicka julkort
· Vara dem behjälpliga vid mässor eller andra arrangemang de kan tänkas vilja ha hjälp med

Fd aktiva
· Utbilda dem till ledare

Vi anser att det är viktigt att i varje förening skapa en vi-känsla. Styrelsen och föreningens övriga medlemmar utgör ju tillsammans föreningen.
Vi vill finna bra former för att hela tiden utveckla föreningen och skapa en förståelse för varandras uppgifter. Om vi t. ex. ser till att alla kanske enligt ett rullande schema är med och arrangerar en klubbtävling med någon mera erfaren, får vi aktiva som har inblick i hur olika uppgifter går till. Detta bör på sikt skapa större förståelse vid eventuella problem vid en större tävlings genomförande.
Även runt andra uppgifter är det bra att skapa förståelse hos varandra.

Nr 3
Poängtävling
Starta en poängtävling för ALLA medlemmar under året. I tävlingen ska alla aktiviteter ingå allt från träning till styrelsemöten och städning. Håll gärna poänglistan uppdaterad på hemsidan. Det främjar bla LOK-stödsintresset och ger även där positiva effekter för klubben.

 



Hur kan vi utbilda oss?

Förslag
Nr 1

Ungdomar
I januari i år bjöd vi in Skåne Cykelförbunds ungdomsansvarige Thomas Nilsson. Han hade genomgång med alla våra ungdomar och en del av deras föräldrar vad avser tävlingsregler mm. Visade film om teknik och taktik.
Under vintern har vi också en enklare mekarkurs för ungdomar och föräldrar.

Ledare
Samtliga styrelsemedlemmar har nyligen gått en utbildningskväll på temat ”Ekonomi och Ansvar i föreningen”.
Under januari gick 10 ledare en studiecirkel motsvarande instruktörskurs stag 1. Samtliga 10 är nu aktiva som ”tränare” enligt rullande schema.
Överlag går våra ledare på många utbildningskvällar i Skåneidrotts regi.

Funktionärer
Samtliga medlemmar i vår tävlingskommitté har gått studiecirklar i ämnen som:
· att arrangera en landsvägstävling
· att arrangera ett motionslopp
samt utbildning i målvagnsfunktion mm.
Våra s.k. ”flaggvakter” får inför varje eget arrangemang en genomgång med polisen.

Nr 2
Ungdomar
· Cykelvård
· Träningsråd

Föräldrar
· Cykelvård
· Ge ledarutbildning

Motionärer
· Utbildas till funktionärer och ledare

Nr 3
Lärgruppsmaterial till Svenska Cykelförbundets ”Idébank”, *pdf.

Nr 4
Lärgruppsmaterial som är utmärkta att använda i lärgruppsform
Ny ungdomsledare på cykel  *pdf

Ny i cykelklubben  *pdf

Vi tar ställning  *pdf

 



Hur stor är föreningens medlemsavgift till SCF och när ska den betalas?

Avgiftens storlek beslutas årligen av Förbundsmötet och anges i ett dokument med samtliga avgifter.
Medlemsavgiften ska enligt stadgarna årligen erläggas senast 31 mars och betalas till BG 309-1345. Ingen speciell faktura för detta skickas.