Headerbild

Kategorier

Paracykelläger i Skånela

2013-04-24 i Paracykel / Nyheter

Prenumerera via:

RSS

Under helgen den 19-21/4 genomförde Sigtuna Märsta Cykel Klubb (SMACK) tillsammans med Svenska Cykelförbundet och Rehab Station Stockholm ett cykelträningsläger för personer med funktionsnedsättningar sk. paracykling. Totalt ett trettiotal paracyklister f

”I paracykling kan cykeln anpassas efter en persons funktionsnedsättning och därför kan nästan alla med någon typ av handikapp cykla” säger Bengt Axén ansvarig från SMACK och Svenska Cykelförbundet. 

Den som är synskadad cyklar tandemcykel där en seende pilot sitter fram och den synskadade bakom. För de med en ryggmärgsskada som är rullstolsburna och således inte har någon kraft i ben eller bål fungerar en handcykel. Man cyklar antingen sittandes eller liggandes på rygg. Det finns även en enklare variant av handcykel som fästs direkt på rullstolen.  En vanlig cykel kan oftast anpassas så att den fungerar för en person med t.ex. amputationer, och man cyklar då med arm- eller benproteser.  För de med en hjärnskada där kraft och balans är nedsatta fungerar ofta en stadig cykel med tre hjul en s.k. trike.  Personer med någon typ av muskel- eller neurologisk sjukdom och som är kraftigt försvagade kan använda en elcykel för att få ett krafttillskott då benen inte räcker till.

Det är ofta svårt för personer med funktionsnedsättningar att träna sin kondition då man har nedsatt muskelmassa. Cykling är en av de få sporter som möjliggör detta även för de som har en hög nackskada och således stort muskelbortfall. Det är vetenskapligt belagt att träna sin kondition har många positiva hälsoeffekter oavsett om man är skadad eller inte. För de med funktionsnedsättningar möjliggör cyklingen detta.

”Vi använder handcyklar tidigt i vårt arbete vid rehabiliteringen av de som fått en ryggmärgs- eller hjärnskada. Cykeln blir förutom ett träningsredskap och fortskaffningsmedel även en möjlighet till uppleva en frihets- och fartkänsla som rullstolen aldrig kan ge”: säger Helen Rönnegaard från Rehab Station Stockholm

 Under lägret stod handcyklisterna för största representationen, därefter, tandem, vanlig cykel och trike. För deltagarna, som kom från Östersund i norr till Malmö i söder, var det ett ypperligt tillfälle att dela med sig av erfarenheter om utrustning, träning, men även lösningar på problem som det egna handikappet ger. Det kan vara knep för att hålla värmen för ryggmärgsskadade eller hur tandemcyklisterna ska kommunicera på cykeln. Ofta är man ganska ensam som paracyklist på sin hemort och intresset att dela med sig av sina erfarenheter var stort. T.ex. Henrik som efter en bilolycka är halvsidesförlamad under sin rehabilitering blev upplyst att han inte skulle kunna att cykla eller att det överhuvudtaget  fanns cyklar anpassad för honom. Han gav sig dock inte och tack vare Google så hittade han sin första trehjuling och är nu inne på sin tredje säsong och cykel.  

Två paralympier deltog på lägret. Jessica Hedlund, handcykel, som under Paralympics i London 2012 tog två fjärdeplatser och Henrik Raffel, tandem, som sprang maraton i Peking 2008 som synskadad. Henrik har börjat cykla de senaste två åren. Både Henrik och Jessica satsar mot Paralympics i Rio de Janeiro 2016. En svårighet för Henrik har varit fram tills nu att hitta en tillräckligt stark pilot för att kunna hävda sig internationellt. Detta kan ha löst sig då den f.d. svenske mästaren i tempo Fredrik Ericsson har lovat ställa upp som pilot under bl.a. världscuptävlingarna i Spanien i sommar.  De genomför sin första tävling tillsammans den fjärde maj i SMACK-tempot som utgår från Odensala kyrka

Paracyklingen växer starkt i Europa och USA, men i Sverige är den outvecklad. Svenska Cykelförbundet arbetar intensivt att integrera paracyklingen i den vanliga verksamheten och man har haft de första tävlingarna där paracyklister och icke-skadade tävlar tillsammans.
”Om tio år ser jag detta som helt naturligt. Varför ska de med funktionsnedsättningar ha egna tävlingar när det enda som skiljer de som är icke-skadade och skadade är cyklarna?” säger Bengt Axén.

Svenska cykelförbundet har satt som mål att ha med två cyklister med medaljchanser till Paralympics i Rio de Janeiro 2016. I syfte att sprida paracyklingen inom landets cykelklubbar har man valt SMACK som pilotklubb att bygga upp enfungerande paracykelverksamhet i. Skälet till att välja SMACK var att det är en aktiv klubb, öppen för nya idéer med framåtanda och en väl fungerande motions- och tävlingsverksamhet. 

Under våren och hösten erbjuder Rehab Station Stockholm, AG aktiv Rehabilitering, Svenska Cykelförbundet och SMACK prova-på cykling för handcyklister vid Frösundavik.  För mer information se SMACK.se

 

Bengt Axén